Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Climodien

Climodien är ett kombinationspreparat för substitutionsbehandling vid östrogenbristsymtom hos kvinnor som passerat menopaus med minst ett år och med intakt livmoder.

 

Kombinationsbehandling i klimakteriet

Utvecklingen av kombinationspreparat för kontinuerligt bruk i klimakteriet har hitintills i regel innehållit den första generationens gestagener (med dess avigsidor och biverkningsmönster). Climodien är till synes det första preparatet på den svenska marknaden som innehåller den fjärde generationens gestagen, dienogest (2 mg). Dienogest skiljer sig från alla tidigare gestagener. Det karakteriseras i litteraturen som ett "hybrid progestin". Det är ett derivat från estrangruppen av gestagener och innehåller en 17-alfa-cyanomethyl grupp.

 

Förpackningar

Climodien marknadsförs av Schering Nordiska och kommer som dragerade tabletter i kartor om 3 x 28 tabletter.

 

Indikation

Indikationen är kombinerad hormonell substitutionsbehsndling i klimakteriet.

 

Farmakodynamik

Den östrogena komponenten är estradiolvalerat, som efter oral administration absorberas fullständigt. Det är kemiskt och biologiskt identiskt med humant endogent östradiol.


Dienogest är ett derivat av nortestosteron kopplad till en 17-alfa-cyanometyl-grupp. Det karakteriseras i litteraturen som en hybridprogestin och inordnas bland den "fjärde generationens" gestagener. Dienogest har en affinitet in vitro för gestagenreceptorn som är 10-30 ggr lägre än för andra geatagener. Dienogest har ingen signifikant androgen effekt, ingen mineralkortikoid och ingen glukukortikoid aktivitet in vivo.

 

Allmän kommentar

Det är av utomordentligt stort intresse att den "fjärde generationens" gestagen nu har kommit in på den svenska marknaden. Man ser med stor förväntan fram emot användningen av detta medel. Kombinationen 17-beta-estradiol och den fjärde generationens gestagen har ju inte ännu kunnat bedömas i fråga om effekt på hjärta-kärl och risk för bröstcancer. Alla larmrapporter bygger på kombinationen av konjugerat östrogen med ekvilin i kombination med första generationens gestagen.

 

 

Läs om Angemin här

 

Läs om Yasmin här

 

 

Kommentarer, synpunkter och frågor mottages tacksamt. Använd gärna "kontaktformuläret" under knappen "kontakta oss" i toppmenyn.

 

Du kan också maila direkt till Ingemar Joelsson, klicka här.

 

 

 

Fass_2007

 

Climodien innehåller

estradiolvalerat 2 mg  + dienogest 2 mg

 

ATC koden är G03A A15

 

« Tillbaka