Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

silverax, cimicifuga racemosa (L.) Nutt

Ett nyare namn är Actea racemosa

Växtplats

I östra Nordamerika växer denna perenna ört vilt, ca 2 m hög, med små vita blommor i ett långsmalt ax. Silverax odlas numera på stora arealer i Europa

 

Indianerna använde roten och rotstocken vid ormbett och förlossning. Under 1800-talet användes drogen för behandling av reumatiska åkommor.

 

Innehållsämnen

Rot och rotstock innehåller främst triterpen-glykosiderna actein (med aglykonen acetylacteol) och cimicifugosid (med aglykonen cimigenol) och båda med xylos i sockerdelen.

 

Farmakologiska försök

Tidiga farmakologiska försök visade att triterpenglykosid-fraktionen av rotextraktet hade endokrina effekter.

 

Man antog tidigt att triterpenglykosiderna såsom cimifugosid har en effekt på hypothalamussystemet med sekundär effekt på reproduktionssystemet och det centrala och perifera nervsystemet.

 

Kliniska studier

Talrika kliniska studier har verifierat effekten av Cimicifuga i behandlingen av de neurovegetativa och psykiska problem, som uppträder vid menopaus och i tidigt klimakterium.

 

Bakgrund till naturläkemedel

Naturläkemedlet Remifemin bygger på etanol- eller isopropanol-extrakt av rotstocken av Silverax. Remifemin är ett i Sverige godkänt naturläkemedel mot klimakteriebesvär. Kliniska studier har omfattat mer än 5000 kvinnor. Resultaten är redovisade i mer än 50 vetenskapliga publikationer i ansedda medicinska tidskrifter. 

 

Referenser

Referenslistan kan läsas på www.medref.se, gå till Remifemin.

 

Frågor och kommentarer

Vänligen använd "kontaktformuläret" under knappen "kontakta oss" i sidans toppmeny.

 

Skicka e-mail till Ingemar Joelsson här.

 

 

 

silverax

 

 

Silverax,

Cimicifuga racemosa L.

hör till

Ranunkelväxterna

 

 

 

 

 

« Tillbaka