Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Värmevallningar och hjärthälsa

Värmevallningar som kommer i 70-års-åldern är inte östrogenbrist

Vallningar är ett riktigt gissel för många kvinnor under klimakteriet. Drabbade kvinnor kan få in­tensiva värmevallningar, svettas och bli blossande röda. Ofta leder detta till sömnstörningar, nedstämdhet och irritabilitet För många kvinnor mattas vallningarna av efter några år. För andra håller de i sig upp till 70-årsåldern, eller ännu längre.

 

Vallningar sent i åren kan vara varningstecken

Förutom att envisa värmevallningar kan vara både frustrerande, och ibland pinsamma, så kan de vara ett varningstecken för framtida hjärt-kärlproblem. I flera olika studier har äldre kvinnor med vallningar upp i 60-70-årsåldern uppvisat högre risk för högt blodtryck, höga kolesterolvärden eller kalkavlagringar i sina artärer — ett tecken på att kärlen är stela eller tilltäppta av kolesterol.

 

Vallningarna beror inte på östrogenbrist

Värmevallningar sent i livet orsakas inte av östrogenbrist. Därför hjälper inte östrogen för att motverka dem.

 

Enligt den senaste forskningen kan medicinering med östrogen till och med förstärka skadliga förändringar i artärerna hos dessa äldre kvin­nor.

 

Om man fortfarande dras med värmevallningar trots att klimakteriet ligger långt tillbaka, då kan det vara extra viktigt att man är noga med blodtrycket, kolesterolvärdena, vikten och med den fysiska aktivitet.

 

Tag i första hand kontakt genom att använda kontaktformuläret i sidans toppmeny - eller klicka här

 

Du kan också maila till Ingemar Joelsson, klicka här.

 

 

 

heart2

 

Hjärtbesvär?

 

 

« Tillbaka