Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

   Qarma

qarma - Virgin Organic Evening Primrose oil

Nattljusväxten tillhör familjen Onagraceae.

 

qarma organic

Nattljusoljan qarma organic innehåller GLA, gammalinolensyra. Den är framställd från frön av ekologiskt odlad nattljus, Oenothera biennis. Tillverkaren, Equazen, kontrollerar alla led av produktionen — från odling till färdig kapsel — och kan därigenom garantera en helt ren produkt, helt utan spår av giftiga ämnen. Inga bekämpningsmedel har använts vid odlingen, inga kemikalier har använts vid framställningen.

 

Ekologiskt odlad

Samtliga steg i produktionen kontrolleras av "Soil Association", från sådd till färdig produkt. Soil Association är Englands ledande organisation för certifiering av odling och livsmedelsproduktion. Det är den engelska motsvarigheten till det svenska kravmärket.

 

Framställningsmetod

Framställningen av qarma sker genom en mekanisk process. qarma är resultatet av kallpressning av frön från nattljus – till skillnad från extraktion av oljan med lösningsmedel.

Företaget Equazen har konstruerat en press som kontrollerar värmeutvecklingen under utvinningen av olja från nattljusväxtens frön.

 

Fröna upphettas inte före pressningen och pressen garanteras stanna för kylning om temperaturen stiger över 50 grader C. Detta gör att den utvunna produkten inte förlorar viktiga beståndsdelar. Värmetillförsel före och under pressningen har vists medföra skadliga effekter på oljan.

 

Tids- och materialkrävande

Den beskrivna metoden är tidskrävande och det åtgår dessutom en större mängd frön för att utvinna material till en färdig kapsel, ca 40% mer än vid andra utvinnings-metoder. Oljan blir emellertid ren, någon raffinering, vilket alltid innebär tillförsel av kemiska medel, behövs inte. En filtrering som tar bort orenheter och rester av fröskal är allt som krävs. Detta leder till att qarma har en gyllengul färg och en nötig smak.

 

 qarma-olja

 

 

Annan lukt och smak.
Genom den beskrivna utvinningsmetoden får oljan i qarma organic en gyllengrön färg, en "nötig och fräsch smak och ett bebehållet innehåll av naturliga antioxidsanter.

 

Fysikalisk- kemisk analys

I samband med analys av kallpressad nattljusolja med NMR (kärnmagnetisk resonans-spektroskopi) har man kunnat visa att en kallpressad olja har ett innhåll av pentacykliska triterpener, vilka saknas i andra (ej specificerade) oljor på marknaden, (Hamburger, 2002, Puri, 2004). Den exakta strukturen för ämnet har inte gått att fastställa men författarna gör det troligt att det rör sig om en triterpen, som tidigare har beskrivits förekomma naturligt i vissa växter och dessutom i icke-kommersiella nattljusoljor. Sådana triterpener är kända för såväl en kraftig antioxidativ effekt som för att hämma COX-1, COX-2 och enzymet elastas.

 

Vilken betydelse har detta?

För det första antyder fyndet en förstärkt anti-oxidativ effekt i qarma-oljan utöver E-vitaminets anti-oxidativa verkan. Ytterligare betyder hämningen av cyklooxygenaser (COX-1 och COX-2) en anti-inflammatorisk förmåga, liknande den av acetylsalicylsyra. Hämningen an enzymet elastas innebär minskad nedbrytning av elastin, ett av de proteiner som bildar fibrer med hög elasticitet, framför allt i blodkärlens väggar men också i huden. Fibrerna i elastin kan förlängas flera gånger och sedan snabbt återta sin ursprungliga längd och form. Detta är av stor betydelse för hudens elasticitet, smidighet och frånvaron av rynkor. 

 

Linolsyra och GLA

Linolsyra är en livsnödvändig (essentiell) fettsyra som vi får i oss med kosten, framför allt genom att äta nötter och vegetabiliska oljor. Det första nedbrytningssteget i kroppen av linolsyra innebär bildning av gamma-linolensyra, Eftersom den bildas i samband med kroppens ämnesomsättning karakteriseras den inte som livsnödvändig (essentiell) utan som "nödvändig". Vid flera tillstånd och sjukdomar är bildningen av GLA emellertid begränsad på grund av brist på ett nödvändigt enzym. Detta gäller framför allt vid diabetes, reumatoid artrit, hjärt-kärlsjukdom och PMS, men också i samband med stress, vid högt alkoholintag och vid hög ålder. Då är det speciellt viktigt att tillföra GLA direkt. 

 

GLA och prostaglandiner

Man har sedan länge haft kunskapen att gammalinolensyra, GLA, ger upphov till "snälla" prostaglandiner i kroppen. Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer: hormonbalansen, blodtillförseln till vävnader, uppbyggnad av hud och hår, för att nämna några exempel. GLA är dessutom en viktig beståndsdel i cellernas membraner och har betydelse för att vätska och salter får tillträde till cellerna och att slaggprodukter kan föras ut från cellerna. GLA i cellmembranen gör också att cellen blir minde känslig för gestagent hormon, något som har stor betydelse vid PMS, särskilt om cyklisk bröstsmärta är det dominerande symtomet. 

 

Utan tillsatser och lösningsmedel

Oljan i qarma organic har aldrig kommit i kontakt med kemiska lösningsmedel. Man använder en helt mekanisk framställningsprocedur, vilken till stor del liknar den som används för att pressa fram jungfruolja ur färska oliver.

 

Tillverkningsmetoden gör skillnaden

Värme är de nödvändiga fettsyrornas värsta fiende. Om fettsyrorna hettas upp förlorar de många av sina välgörande egenskaper. qarma organic framställs därför genom "kallpressning", hela pressningsprocessen sker under "kalla" former, garanterat under 50 grader C. 

 

Annan lukt och smak

Genom den beskrivna utvinningsmetoden får oljan i qarma organic en gyllengrön färg, en "nötig" och fräsch smak och ett bibehållet innehåll av naturliga antioxidanter.

 

Ingredienser

Olja från organiskt (ekologiskt) odlat Nattljus. Gelatin, glycerol, Vitamin E (D-alfa-tokoferol).

 

Näringsinformation

Ett dagligt intag av 2 kapslar qarma organic per dag ger:
Nattljusolja: 1000 mg
GLA: 100 mg
Vitamin E: 3,2 mg

 

Energiinnehåll per 100 gram

Energi: 73 Kcal
Protein: 31,3 g
Kolhydrat: 6,2 g
Fett: 62,5 g
varav
Mättade fettsyror: 5,1 g
Enkelomättade fettsyror: 4,25 g
Fleromättade fettsyror: 53,2 g

 

Medicinska referenser kan läsas här.

 

Tag kontakt genom kontaktformuläret i sidans toppmeny, eller klicka här.

 

E-mail kan skickas till Ingemar Joelsson, klicka här.


 

 

 

qarma 

qarma organic
representerar en ny generation Nattljusolja.
Den första från ekologiska odlingar.
Med GLA och vitamin E

 

« Tillbaka