Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Akne vulgaris

Akne vulgaris är en vanlig åkomma. Bland ungdomar i åldern 12 – 16 år har var tredje person en acne-sjukdom, som är behandlingskrävande. Bland individer 40 – 49 år gamla har 5% av kvinnorna och 3% av männen aktiv akne.

 

Definition

Acne vulgaris är en sjukdom i talgkörtlarna i ansiktet. Komedonen, en plugg bestående av talg och keratin (hudens hornlager) sitter i talgkörtelns utförsgång och hindrar talgkörtelns tömning.

Vid acne comedonica ses framför allt dessa talg-pluggar medan det inflammatoriska inslaget är sparsamt.

Vid acne papulopustulosa domineras bilden av inflammation i talgkörtlarna. Utläkning sker oftast med ärrbildning.

 

Bakgrund

Fyra faktorer är av betydelse:

  • Ökad talgproduktion
  • Hyperkeratinisering (hornbildning) i körtelns utförsgång
  • Förekomst av bakterier (propionebacterium acnes)
  • Inflammation

Bidragande faktorer

Det finns oftast en ärftlig disposition. Desssutom krävs androgener (manliga könshormon) för utveckling av acne. De flesta kvinnor med acne har emellertid normala androgen-nivåer. Sannolikt har de då en ökad känslighet för fria androgener i blodet.

Läkemedelsutlöst acne kan förekomma vid behandling med androgena hormoner, anabola steroider, gestagener och kortikosteroider.

 

Diagnostik

Diagnosen är lätt: förekomst av komedoner samt ökad talgproduktion/svullna talgkörtlar.

 

Behandling

Lokal behandling

Bensoylperoxid (Basiron gel, Clearamed kräm, Oxy kräm, Stioxyl gel) har god effekt mot lätt till svår acne. Effekten är antibakteriell, kan kombineras med andra medel såsom antibiotika.

Tretinoin (Aberela kräm och gel) har god effekt vid lätt till måttligt svår acne, främst mot acne comedonica. Den komedolytiska effekten bygger på en normalisering av keratiniseringen i epitelet i talgkörtelns utförsgång.

Azelainsyra (Skinoren kräm) är lätt att använda, men kräver information. Man kan räkna med att se effekt först efter 4 veckor.

Klindamycin (Dalacina) har god effekt som antibiotikum för utvärtes användning. Medlet hämmar bakteriernas proteinsyntes och har därmed en antiinflammatorisk effekt.

 

Peroral behandling

Perorala medel används endast när lokalbehandling inte ger önskad effekt.

Tetracykliner (Tetracyklin, oxytetracyklin, lymecyklin, doxycyklin)
Tetracykliner utgör förstahandspreparat när peroral behandling av acne är indicerad. De har en bakterostatisk och antiinflammatorisk effekt.

Erytromycin (Abboticin, Ery-Max) är ett andrahandsval på grund av risken för resistensutveckling.

Trimetoprim (Trimetoprim, Idotrim) kan användas vid acne som ej svarar på behnadling med tetracykliner.

 

Hormonell behandling

Till kvinnor med acne kan hormonbehadling med kombinerade P-piller vara lämplig. Speciellt rekommenderas cyproteronacetat tillsammans med etinylestradiol i preparatet Diane.

Hormonella medel med enbart gestagen bör undvikas, eftersom detta ger risk för försämring av acne.

 

Diet

Alla tillgängliga data talar emot att diet har betydelse vid acnebehandling. Det saknas skäl att ge dietföreskrifter till patienter med acne.

 

Rengöring

Acne har oriktigt förknippats med "oren hy". Den mörka pigmenteringen i toppen av komedoner betingas av hudens normala pigment, melanin.

Daglig tvättning med tvål och vatten rekommenderas. Det finns inga data som tyder på att "djup hudrengöring" med "scrubkrämer" eller "peelingkrämer" skulle kunna ha effekt.

 

  • Ta kontakt med Ingemar Joelsson genon att använda kontaktformuläret under knappen "Kontakta oss" på startsdan.
  • Du kan också skicka e-mail: Klicka här


Akne

 

Akne

är en sjukdom i talgkörtlarna och deras utförsgång.

 

« Tillbaka